ANA INSAN ACTIVITEITEN

Voor een betrokken samenleving

De volkstuin onderhouden

Een enige tijd gelden zijn wij begonnen met het volkstuinproject vanuit Ana Insan. De vluchtelingen die deelnemen aan de volkstuin zijn in de afgelopen maanden bezig geweest met een grote onderhoud, nu de lente en de zomer in aankomst is.

De Volkstuin wordt door de deelnemers gezien als een fijne manier om stress te verwerken, waarbij ze zowel mentaal als fysiek kunnen opladen. Ze komen vaker in de buitenlucht en meer onder de mensen, waardoor zij zich minder eenzaam voelen. Hun sociaalnetwerk groeit door interactie met hun medevolkstuiniers. Dit bevordert tegelijkertijd de kennis van de Nederlandse taal en cultuur. Zo hebben zij gezamenlijk gezellige koffiemomentjes en delen zij onderling hun ervaringen.

IMG_20201016_152829.jpg
IMG_20200905_121147.jpg

Naailessen samen met CRUX (Kerkgroep) Deel 2

Tijdens deel 2 van onze naailessen samen met kergroep CRUX hebben wij ons dit keer gericht op kinderkleding. Hier waren wij tijdens onze laaste naailessen nog mee bezig. We waren toen een tijdje gestopt vanwege de corona uitbraak. Gelukkig konden wij in september hiermee verder! 

Ook tijdens deze naailessen werden wij ondersteund door een professionele klerenmaker. Hij heeft de voor de deelnemers een stappenplan uitgezet, zodat de deelnemers gestructureerd aan de slag konden.

De naailessen van Ana Insan worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Kansfonds!

logo kansfonds ...png

Kookles

Het is zaterdagmiddag 23 november 2019 en de hal van windkracht 5 te Rosmalen organiseert stichting Ana Insan samen met Crux (kerk groep) kookles en samen eten. Samen Eten bestaat uit een groep Syrische en Irakese statushouders met een grote passie voor lekker koken en een groep van 45 gasten met een grote passie voor lekker eten. De kookles wordt uitgevoerd door 4 Syrisch koks en 10 Nederlandse van de gasten.

Deze activiteit is combinatie van drie doolstellingen kookles-Nederlands taal -integratie. De vluchtelingen de gelegenheid geven om voor een grote groep mensen gerechten uit hun thuisland te kunnen koken, de gasten kennis laten maken met de Arabische keuken en interactie tussen de Arabische koks. Een maatschappelijk initiatief met de nadruk op gezelligheid en lekker eten. Ook gaan de vluchtelingen Nederlandse taal in praktijk leren. De vluchtelingen gaan het bereiden van de maaltijd doen aan de hand van een presentatie in het Nederland, zo kunnen zij de Nederlandse taal in praktijk oefenen en interactie krijgen met hun publiek, en geeft het de vluchtelingen de kans om te netwerken en interactie krijgen met het publiek.

Dankzij de donaties van de Oranje Fonds hebben wij van stichting Ana Insan de kookles workshop kunnen organiseren! 

Logo Oranyefonds.jpg
foto naailes 1.jpg

Naailessen samen met CRUX (Kerkgroep) Deel 1

In de periode van februari en maart 2020 hebben wij samen met kerkgroep CRUX naailessen verzorgd. De deelnemers werden voorzien naaimachines en uitleg over hoe zij deze naaimachines konden gebruiken. Dit werd natuurlijk allemaal gedaan onder begeleiding van een professionele klerenmaker!

De deelnemers mochten hierna zelf aan de slag. Zij hebben geleerd hoe zij een schort voor in de keuken konden maken. Dit hebben zij gedaan door gebruik te maken van sjablonen en hier patronen uit te knippen en vervolgens aan elkaar te naaien. Tevens zijn de deelnemers hierna aan de slag gegaan met het maken van kinderkleding!

De naailessen van Ana Insan worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Kansfonds!

logo kansfonds ...png

Multicultureledag

Een dag van verzaking tegen racisme en uitwisseling van verschillende culturen, georganiseerd door stichting Ana Insan in samenwerking met Farent op 22-09-2019. Door samen te werken bouwen we een brug van vertrouwen met elkaar. Dit doen we door middel van tolerantie, liefde en respect voor diversiteit, om een betere integratie in de samenleving te kunnen bereiken!

Dagje uit naar de eftling!

Dankzij de donaties van de fonds Wij Doen Mee hebben wij van stichting Ana Insan een uitje naar de Efteling kunnen organiseren! 

Het was een mooie dag en vooral mooi om te zien dat iedereen genoot!

Uitje naar Efteling op 29 julie 2019

wij doen mee logo.png

NEDERLANDSE LESSEN

Je netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Onze vrijwilligers zetten zich in om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal. De vluchtelingen krijgen Nederlandse lessen op elke zondag van de week.

IMG_20180121_122823 (1).jpg

ARABISCHE TAAL VOOR DE KINDEREN VAN NIEUWKOMERS

De moedertaal is verbonden aan het land waar je vandaan komt, het zegt iets over wie je bent, je achtergrond, je cultuur. Het is niet goed om kinderen hun identiteit af te nemen, daar wordt niemand gelukkig van. Bovendien is het gebruik van de moedertaal in de klas cruciaal bij het leren van de Nederlandse taal en bij het opdoen van inhoudelijke vakkennis.

*Lessen van 2017-2018

MULTICULTURELE DAG

Multiculturele dag samen vieren met stichting divers: Deze dag zal in het teken staan van eten, muziek en spelletjes spelen uit verschillende culturen en natuurlijk veel gezelligheid, waarbij we zonder grenzen met elkaar samenleven. Met mensen van verschillende culturen, nationaliteiten, godsdiensten en eetgewoonten.
Deze dag maakt van ons allemaal een wereldreiziger waarbij traditioneel eten, versnaperingen, exotische drankjes, kleuren, spelletjes en muziek vanuit alle werelddelen.

wereld kinderdag.jpg

WERELDKINDERDAG

De 'Internationale Dag van het Kind' (Kinderdag) is een feestdag die in verschillende landen op 1 juni wordt gehouden. In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbeveling uit om een kinderdag ('Universal Children's Day') te houden om hiermee de kinderrechten actueel te houden.
Tijdens deze dag staat alles in het teken van zien, horen, ruiken, proeven en bovenal doen. In Rosmalen kunnen alle kinderen kennis maken met alles wat deze stad jullie te bieden heeft. En dat helemaal gratis! Deze feest wordt georganiseerd door de stichtingen Ana Insan en Mama doet.. Op deze superleuke speelmiddag zamelen we ook geld in voor het goede doel. We willen namelijk de ontheemde oorlogskinderen in Syrië en Irak helpen. Deze kinderen zijn huis, haard en vaak hun ouders kwijtgeraakt door de oorlog met IS. Daarom leven ze op straat. Het leed is erg groot en daarom willen we deze kinderen helpen.